MALI veliki

Budi mentor i postani volonter u Udruzi Ardura!

U lipnju 2010. godine započela je provedba projekta Mali veliki koji je inačica američkog Big brother, Big sister programa. Projekt je započeo edukacijom voditeljica projekta i nekolicine volontera od strane udruge Plavi telefon koja i sama provodi projekt Mentori u zajednici (također inačica projekta Big brother, Big sister). Projekt uključuje volontere, zainteresirane odrasle osobe koje postaju mentori (velike sestre/braća) djeci u određenom psihosocijalnom riziku (introvertirana djeca, djeca s teškoćama u učenju i lakšim teškoćama u ponašanju, djeca samohranih roditelja itd.).

Volonteri nakon inicijalnog razgovora i ispunjavanja prijavnice obavezno moraju proći edukaciju, nakon koje se spajaju s djecom na temelju zajedničkih interesa, ali i potreba koje se uočavaju kod djece. Volonteri postaju mentori, prijateljske odrasle osobe i osobe od povjerenja. Svaki volonter je mentor jednom djetetu, a druže se kroz period od godine dana. Obveze volontera su tjedno druženje s malim prijateljem,zajednički dolazak na dane društvenih igara ili izlete jednom mjesečno i sudjelovanje na supervizijskim sastancima.

Od školske godine 2014/15. u okviru projekta Mali veliki u školama partnerima pružamo i pomoć u učenju za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog statusa.

U okviru projekta surađujemo s osnovnim školama na području Grada Šibenika i Centrom za socijalnu skrb Šibenik koje detektiraju djecu te informiraju roditelje o projektu, motiviriju ih da se uključe u projekt.