Psihodramske iskustvene radionice 1. ciklus

Udruga Ardura organizirala je ciklus od 5 iskustvenih psihodramskih radionica za članove Udruge, ali i za zainteresirane korisnike. Voditeljica radionica je Ana Uranija, prof.psih. i dramski psihoterapeut.

Psihodrama je akcijski oblik grupne psihoterapije u kojoj se korištenjem akcijskih dramskih metoda, životne situacije ili unutarnji svijet pojedinca odigravaju na sceni uz pomoc clanova i voditelja grupe, onako kako ih taj pojedinac doživljava, s ciljem budenja spontanosti i kreativnosti. U psihodrami ne postoji unaprijed definiran dramski tekst vec se scene odigravaju onako kako ih protagonist doživljava „kao da“ su stvarni upravo „ovdje i sada“. Na taj se nacin ne samo kroz rijeci, vec i kroz govor tijela, pokret i medusobnu udaljenost likova istražuju ljudske relacije i spoznaje sebe, s ciljem budenja spontanosti i kreativnosti. Scensko odigravanje omogucuje protagonistu psihodrame da izvede ili dovrši ono što u životu nije mogao, nije znao ili možda nije smio, otkrivajuci tako vlastita ogranicenja i uceci kako da misli i osjecaje slobodno izražava kroz svoje ponašanje.

Teme prvog ciklusa psihodramskih radionica:

1. Transgeneracijski pristup u scensko ekspresivnoj psihoterapiji- psihodrami
2. Istraživanje vlastitih obrazaca privrženosti