Završeni projekti

Bajkovnica

Bajkovnica je projekt namijenjen djeci, kojemu je svrha stvaranje ljubavi prema knjizi i čitanju, razvijanje glumačkih i govorničkih sposobnosti, jačanje samopouzdanja i samopoštovanja, obogaćivanje rječnika i poticanje mašte.

Korisnici su djeca vrtićke dobi i djeca nižih razreda osnovne škole, a aktivnosti su uključivale čitanje maštovitih, edukativnih bajki i priča na način da starija djeca (osnovna škola) čitaju mlađima (vrtićka dob).

Bajkovnica se održavala tijekom 2013.g., a voditeljica je Danijela Ćaleta.

 

Uređenje dječjeg igrališta Bioci

Kroz natječaj INA Zeleni pojas Udruga Ardura dobila je sponzorstvo INA-e za uređenje dječjeg igrališta Bioci.

Projekt je završen u lipnju 2016.g., a rezultirao je ne samo kupovinom novih igrala za dječje igralište Bioci (klackalica, njihalica na oprugu i vrtuljak),

već i rekonstrukcijom igrala i uređenjem okoliša dječjeg igrališta od strane Grada Šibenika.

Voditeljica projekta je Zagorka Stančić.

 

Udomitelj za 5

Projekt Udomitelj za 5 je nastao u partnerskoj suradnji Udruge Ardura i Centra za socijalnu skrb Šibenik, a pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih. Projekt je usmjeren na podršku i osnaživanje postojećih udomiteljskih obitelji na području Šibensko-kninske županije.

Aktivnosti na projektu su edukacija stručnih radnika, psihoedukativne radionice za udomiteljske obitelji na području Šibensko-kninske županije, individualno savjetovanje za udomitelje, izlet za udomitelje i udomljenu djecu i promocija udomiteljstva u javnosti.

Projekt se provodio tijekom 2015/2016.godine.

 

MALI veliki

Projekt „MALI veliki“ je inačica američkog Big brother, Big sister programa. Prvi put je počeo u 2010 godini sa  edukacijom voditeljica projekta i nekolicine volontera od strane udruge Plavi telefon koja i sama provodila projekt „Mentori u zajednici“ (također inačica projekta Big brother, Big sister). Projekt je uključivao volontere, zainteresirane odrasle osobe koje postaju mentori (velike sestre/braća) djeci u određenom psihosocijalnom riziku (introvertirana djeca, djeca s teškoćama u učenju i lakšim teškoćama u ponašanju, djeca samohranih roditelja itd.).

Volonteri bi nakon inicijalnog razgovora i ispunjavanja prijavnice obavezno trebali proći edukaciju, nakon koje bi se spojila s djecom na temelju zajedničkih interesa, ali i potreba koje se uočavaju kod djece. Volonteri bi tako bili mentori, prijateljske odrasle osobe i osobe od povjerenja. Svaki volonter je bio mentor jednom djetetu, uz druženje kroz period od godine dana. Obveze volontera su bile  tjedno druženje s malim prijateljem, zajednički dolazak na dane društvenih igara ili izlete jednom mjesečno i sudjelovanje na supervizijskim sastancima.

Od školske godine 2014/15. u okviru projekta Mali veliki  Udruga Ardura je u školama partnerima pružala i pomoć u učenju za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog statusa.

U okviru projekta se surađivalo s osnovnim školama na području Grada Šibenika i Centrom za socijalnu skrb Šibenik koji su detektirali djecu te informirali roditelje o projektu, motivirajući ih da se uključe u projekt.

Zadnja godina provedbe projekta je bila 2015/2016.

Galerija fotografija

 

Likovno kreativne radionice

Ove radionice su bile namjenjene djeci osnovnoškolske dobi. Tijekom radionica se poticalo međuvršnjačko druženje, kao i razvijanje kreativnih sposobnosti kroz razne likovno-kreativne tehnike jer je poznato kako kreativna sposobnost uključuje samostalno izražavanje, usmjerenje, svijest o razvoju,  otvorenost iskustvima, motiviranost za uključivanje i razne druge funkcije koje su predispozicija za uravnoteženi razvoj djeteta.

Likovno kreativne radionice nastale su kao nastavak rada na projektu Centra Sirius „Zdravo odrastanje“, a zbog velikog interesa djece, ali i njihovih roditelja.

Radionice je vodila Danijela Ćaleta, Odgajateljica djece predškolske dobi.

Galerija fotografija